Nakon prekvalifikacije, bolji izgledi za posao

Zahvaljujući aktivnostima programa „PrilikaPlus“ koji podržava Vlada Švicarske a provodi Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća (RARS), još jedna grupa nezaposlenih osoba dobila je novu priliku da poveća svoje izglede na tržištu rada i dođe do dugotraženog posla.

Devet polaznika obuke za molere-farbare dobilo je 30. januara u prostorijama Privredne komore Kantona Sarajevo sertifikate o uspješno završenoj prekvalifikaciji. Na ovaj način je privedena kraju nova serija edukacija koja se održavala u Centru za obuku za završne radove u građevini „Specijalist“ (JUB) u Sarajevu, čije uspostavljanje je pomogao program „PrilikaPlus“. U okviru ovog kruga prekvalifikacije polaznici su nakon 2,5 mjeseca teorijske i praktične nastave, položili završni ispit čime su osposobljeni za posao molera-farbara.

Prema njihovim riječima ova obuka, koju su podržali i švicarski Karitas i nevladina organizacije iz Sarajeva koja zagovara integraciju Roma “Budi moj prijatelj”, je bila jedinstvena prilika da, pored osnovnog obrazovanja, steknu i iskustva i vještine u novom zanimanju. Nakon niza odbijenica za posao, prekvalifikacija polaznicima pruža novu mogućnost da nađu radno mjesto kod poslodavaca koji prate polaznike i daju im šansu za stalno zaposlenje ili povremeni angažman.
Iskreno govoreći, nisam imao neko prethodno iskustvo sa građevinskim radovima ali sam tokom tih dva i po mjeseca mnogo naučio o ovom zanatu“, kaže jedan od polaznika, Enes Bešić. „Prvih mjesec dana smo imali teorijsku nastavu jednom sedmično, a ostatak obuke je bio isključivo praktičan“, navodi.

Njegov kolega iz grupe, Mirza Hamulić, koji ima dugogodišnje iskustvo u završnim radovima u građevinarstvu, zadovoljan je tokom i organizacijom prekvalifikacije. Kratko sumira tok obuke, „sve je prošlo za pet, od rada sa trenerima do organizatora prekvalifikacije“.

Cilj aktivnosti programa „PrilikaPlus“ je povećati mogućnost zapošljavanja i pružiti dodatnu edukaciju osoba koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada, a istovremeno tržištu rada osigurati potrebnu kvalifikovanu radnu snagu te smanjiti jaz između ponude i potražnje.
Svih devet polaznika ima višegodišnji staž na birou za nezaposlene a njih osam ima završenu samo osnovnu školu. Otkrivaju da im je u prethodnom periodu bilo teško doći do dodatne obuke a finansiranje prekvalifikacije je bila još veća prepreka.
Ipak, s novom diplomom u rukama, polaznici očekuju da će pronalazak posla ići brže.
Tokom obuke sam naučio dosta toga i nadam se da ću u nekom narednom periodu naći, bilo privremeni posao, bilo trajno zaposlenje“, kaže Bešić.

Svoj završni praktični ispit polaznici su imali sredinom januara kada su uredili prostorije Osnovne škole „Osman Nakaš“ u Sarajevu.

Komentariši