Aktivnosti programa predstavljene resornom ministru u Vladi RS

Banja Luka, 15.06.2016. Menadžer programa PrilikaPlus Nikola Dragović i koordinator za javni sektor Olivera Banjac, razgovarali su juče sa ministrom prosvjete i kulture Republike Srpske Danom Maleševićem o mogućnostima unapređenja praktične nastave u srednjim stručnim školama u Republici Srpskoj te upoznali ministra sa aktivnostima programa kojeg podržava Vlada Švajcarske a provodi Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća (RARS).  (FOTO: ljubaznošću www.vladars.net) 

Članovi tima PrilikePlus su ministru Maleševiću predstavili Izvještaj o istraživanju o provođenju praktične nastave u stručnim i tehničkim školama u Republici Srpskoj, koje je RARS u okviru programa PrilikaPlus, sprovela početkom godine.

Ministar Malešević je naglasio važnost ovog istraživanja za cjelovitost slike, potreba i kapaciteta u srednjem stručnom obrazovanju u Republici Srpskoj i mogućnostima unapređenja uslova za provođenje kvalitetne nastave.

„Istraživanje je još jedan pokazatelj konkretnih potreba svake od srednjih stručnih škola, spremnosti na saradnju preduzetnika kojima su potrebni određeni izlazni profili, ali i važan pokazatelj spremnosti i sposobnosti samih škola i njihovog rukovodstva za unapređenje organizovanja praktične nastave“, rekao je ministar Malešević, saopšteno je iz Vlade RS. Ministar je takođe naveo da je to u korist učenika, nastavnog osoblja, rukovodstva, preduzetnika, ali i cijele društvene zajednice.

Na sastanku je razgovarano i o nastavku projekta koji podrazumijeva materijalno-tehničke i stručne intervencije u određenom broju srednjih škola u Republici Srpskoj u kojima se obrazuje kadar za koji tržište rada pokazuje najveći interes.

Pozitivno su ocijenjeni rezultati uspostavljene saradnje Mašinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci sa Tehničkom školom u Banjoj Luci i Tehničkom školom u Gradišci, kao i rezultati projekta „Obuke profesora praktične nastave srednjih tehničkih škola“.