Delegacija iz HNK se upoznala sa njemačkim iskustvom u primjeni dualnog sistema obrazovanja

Banj Luka, 12.12.2015. Predstavnici Programa PrilikaPlus boravili su od 07. do 11.12. 2015. zajedno sa delegacijom novoformiranog Savjeta za stručno obrazovanje i obuku (VET savjet) Hercegovačko – neretvanskog kantona/ županije (HNK/ Ž) u studijskoj posjeti njemačkoj pokrajini Sjeverna Rajna – Vestfalija.

PosjetavetHNK

Članovi Savjeta, čiji rad podržava PrilikaPlus, upoznali su se tokom posjete sa radom njemačkog VET savjeta i sistemom dualnog obrazovanja u ovoj njemačkoj pokrajini. Studijska posjeta je obuhvatila, između ostalih, obilazak pokrajinskog ministarstva obrazovanja, industrijske i trgovačke komore, srednje stručne škole, lokalnog zavoda za zapošljavanje te preduzeća.

Višedecenijsko njemačko iskustvo u razvoju dualnog obrazovanja pokazuje da je ovaj pristup prvenstveno značajan za zapošljavanje nove obučene radne snage a zatim i kao obrazovni metod.

Sadržaj stručnog obrazovanja i obuke određuju preduzeća, putem privrednih komora, uz minimalnu ulogu ministarstava. Obrazovanje odraslih se održava u specijalizovanim organizacijama pri trgovinskim i industrijskim komorama, univerzitetima, srednjim školama, a veoma rijetko u preduzećima koja radnike obučavaju gotovo isključivo za svoje potrebe.

Studijska posjeta je realizovana u okviru projekta „Stručno obrazovanje u HNK/Ž“ koji realizuje Njemačko društvo za međunarodnu saradnju ( njem. Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit) – GIZ.