Doboj: Trećina preduzeća prima učenike na praksu

Doboj, 31.03.2016. Realizacija projekta COTON je uspostavila dodatne veze između između lokalne uprave i privrednika, rečeno je danas tokom predstavljanja rezultata istraživanja koje je u okviru ovog projekta realizovano na područiju dobojske regije.

Istraživanje potreba preduzeća i kapaciteta srednjoškolskog obrazovanja koje je u protekla dva mjeseca sproveo tim Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća grada Doboja, ukazalo je na veliku ulogu lokalnih vlasti u povezivanju škola i preduzeća. Većina anketiranih preduzeća, njih 86 odsto izrazili su spremnost da prime učenike srednjih stručnih škola na praksu, ali u ovom trenutku samo trećina učestvuje direktno u realizaciji praktične nastave.

Preduzeća nemaju izraženu potrebu za administrativnim radnicima već iskusnim: šivačima, obućarima, stolarima, bravarima, variocima, te drvnim i mašinskim tehničarima, pokazalo je istraživanje.

Projekat COTON se, uz podršku Vlade Švajcarske, realizuje u okviru aktivnosti programa PrilikaPlus kojeg provodi Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća.