Gintern: “Mladim ljudima dajemo šansu da se obuče za vještine tražene na tržištu rada”

Sarajevo, 07.06.2016. Ambasada Švajcarske u BiH obilježila je početkom juna 20 godina razvojne pomoći koju ova država pruža Bosni i Hercegovini. Od 1996. do danas Švajcarska je podržala obnovu i razvoj BiH sa milijardu konvertibilnih maraka, naveli su iz Ambasade.

Razvojni program se trenutno fokusira na tri glavne oblasti: primarna zdravstvena zaštita, lokalna uprava i opštinske usluge te zapošljavanje i privreda.
Direktor za saradnju pri Ambasadi Švajcarske u Sarajevu, Jozef Gintern u razgovoru za radiosarajevo.ba precizira šta se želi postići podrškom ekonomiji i zapošljavanju.

“Kroz ovo mi direktno targetiramo mlade ljude kako bi ostali u BiH, pronašli odgovarajuće i dostojanstvene poslove i zasnovali svoje porodice ovdje. Dajemo im šansu da se obuče, da steknu vještine koje su konkurentne na tržištu rada”, navodi.
“S druge strane, podstičemo razvijanje tržišta rada kroz tražene i bolje plaćene poslove. Kroz IT sektor, turizam ili agrikulturu, želimo osposobiti mlade ljude da sami stvaraju poslovne prilike. Stvaranje bolje poslovne klime je takođe za nas važno, jer investitori će doći ukoliko proces pokretanja posla bude jednostavniji, prilagođeniji, efikasniji, a birokratija manje komplikovana”.

Povodom proslave dvadesetogodišnjice, Ambasada se potrudila da dokumentuje i javnosti približi svoje dosadašnje djelovanje u BiH.
“Film koji smo uradili prikazuje samo po jedan dobar primjer iz svake oblasti u kojima smo djelovali, a ima ih mnogo. To mogu ilustrovati i brojke – u projektu zaštite pitke vode nakon poplava na sjeveru BiH uložili smo deset miliona švajcarskih franaka, a time smo potaknuli i ostala međunarodna ulaganja, kojih je ukupno bilo 70 miliona evra. Ili, recimo, projekt unapređenja opština. Investirali smo u razvoj 40 opština i potaknuli promjene u njima. Sada i druge opšine žele primijeniti isto, iz čega možemo zaključiti koliki je utjecaj”, objašnjava Gintern.

“Ako želite imati odgovorne građane, trebate im omogućiti sudjelovanje u vlasti. To je naše iskustvo iz Švajcarske kada je decentralizacija u pitanju”, navodi.
“Često kažem da to zahtijeva promjenu svijesti: iz onog stadija kada se građani određenih opština osjećaju kao “primaoci” i očekuju od vlasti da nešto urade, u stadijum da građani imaju vlast u svojim rukama i mogu utjecati na odluke. Građenje takve svijesti počinje još u školi.”

Podsjeća da je srećna okolnost da u Bosni i Hercegovini već postoji struktura koja seže još iz vremena bivše Jugoslavije, a ogleda se u dobro razvijenoj mreži mjesnih zajednica. “To su mali lokalni organizmi – jezgra učešća građana u procesima vlasti i to treba podsticati. Upravo smo započeli projekat u saradnji sa UNDP-jem kroz koji osnažujemo mjesne zajednice, jer zaista vjerujemo da one treba da budu prva stepenica sudjelovanja građana u decentralizaciji vlasti.”

Sticajem okolnosti svjedok je akter švajcarske razvojne pomoći BIH od samog početka.
“Došao sam u BiH prije dvadeset godina i gledao sam razvoj zemlje u svim aspektima. Za mene je ovo moj dom, veoma mi je stalo do napretka Bosne i Hercegovine. Ovaj jubilej dešava se tri mjeseca prije nego što treba da idem u penziju, stoga mi je drago što svoju misiju zaključujem na ovaj način”, kaže.