Iskustvo sa obuke za profesore srednjih škola: “Sva novostečena znanja koristim u nastavi”

Banja Luka, 27.05.2016. “Na obuci sam prvi put vidjela šta je suština predmeta koji predajem, na šta treba obratiti pažnju i staviti fokus u nastavi”, kaže profesorica mehatronike u banjalučkoj Tehničkoj školi Slobodanka Santrač iznoseći svoje utiske o edukaciji u okviru projekta “Obuka profesora i nastavnika praktične nastave srednjih tehničkih škola”, koju je pohađala tokom aprila ove godine.  

ProfSantracFoto1

Obuku, koja se odvija u saradnji sa Mašinskim fakultetom u Banjaluci, će do kraja juna završiti više od 150 profesora praktične nastave iz srednjih stručnih škola. Realizuje se zahvaljujući podršci Vlade Švajcarske a u okviru programa PrilikaPlus kojeg provodi Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća (RARS).

Santrač u razgovor za prilikaplus.ba kaže da bi ovakvih obuka trebalo biti mnogo više i da profesorima stručnih predmeta dodatna znanja omogućavaju da drže korak s vremenom i razvojem nauke.

“Ja sam diplomirani inženjer mašinstva, 12 godina sam radila u privredi a u Tehničkoj školi u Banjaluci radim 4 godine, i ovo je prvi put da sam bila na nekoj dodatnoj obuci. Rijetko kada sam i čula da je neko od kolega mašinaca bio na nekoj organizovanoj edukaciji na kojoj je nešto naučio. Kada nam je naša direktorica, inače veoma agilna osoba, Kristina Mrđa, najavila ovu obuku, svi  smo jedva dočekali”.

Profesorica tvrdi da je šestodnevna obuka svim polaznicima bila odlična prilika da se podsjete na neka već stečena znanja i da se upoznaju sa novim tehničkim dostignućima koja mogu uključiti u svoja predavanja učenicima stručnih škola. Ističe i visok nivo predavača koji su  uključeni u realizaciju obuka.

“Oduševila sam se prof. dr Mihajlom Stojčićem koji nam je predavao. Ja sam bila na grupi mehatronike, gdje smo ujutro od 9 do naveče u 6 sati radili i nismo osjećali umor.”

“Smjer tehničar mehatronike je novina kod nas i u početku smo se malo mučili sa planovima”, otkriva i nastavlja, “ali sada, po prvi put na toj edukaciji, sam vidjela smjernice šta je srž mehatronike. Mislim da smo mi u školi možda išli preširoko u početku, ali sam sada našla suštinu oko koje treba da se bavimo, ne samo što se tiče predavanja već i vježbi.”

U okviru projekta “Obuka (stručno usavršavanje) profesora i nastavnika praktične nastave srednjih tehničkih škola na Mašinskom fakultetu, Banjaluka” izrađeni su i polaznicima podijeljeni posebni priručnici za sve oblasti koje su obuhvaćene predavanjima.

“Literatura koju smo dobili tokom obuke nam je izuzetno dobrodošla. Koristili smo je tokom predavanja a svakako mi pomaže i u svakodnevnom radu sa mojim učenicima”, kaže profesorica Santrač. “Obuka mi je pomogla da iznađem modul, način, kako da  učenicima jasnije i bolje objasnim moj predmet.”

Sva nova znanja koja je usvojila na obuci su izuzetno korisna za svakodnevni rad u učionici, tvrdi. “Sve što smo čuli je primjenljivo u radu sa našim učenicima. Predavanja su bila prvenstveno namijenjena upravo profesorima. Na njima smo vidjeli kako bi trebao da izgleda čas kada se predaje predmet mehatronika, pneumatika, hidraulika. Ja sam nekada možda išla previše široko, ali sada znam šta mi je osnova, šta je najbitnije da učenicima kažem, da oni to shvate i nauče.”

Ističe da je najbitnije da njeni učenici imaju korist od obuke koju je pohađala.

“Prvi dan mog povratka na čas oni su me dočekali sa pitanjima, ja sam im sve ispričala, pokazala literaturu, dobili smo i program koji je namijenjen za rad u mehatronici pa smo odmah to koristili. Sva novostečena znanja koristim u nastavi. Djeca su odmah sve brzo shvatila. Evo, već su pojedini tokom Sajma zanimanja u Banjaluci objašnjavali svojim budućim kolegama koji planiraju da upišu smjer mehatroniku šta ih tu očekuje.

Šta da vam kažem, ja sam stvarno oduševljena i jedva čekam da se nešto tako opet desi”, zaključila je profesorica Santrač.