Radi se o industriji sa najširim spektrom korisnika. Vrlo je teško pronaći nekog ko ne koristi usluge i proizvode iz ovog sektora. Takođe, vrlo teško se razvija kvalitetan kadar koji može pružiti kvalitetnu uslugu i razviti konkurentne proizvode.

Uzmimo za primjer kuhare. Koji je najbolji recept da postaneš dobar kuhar? Kako se to danas ‘peče’ ovaj zanat? Učitelj sa ‘debelim’ iskustvom, gosti sa visokim očekivanjima, savremeno opremljena kuhinja i razuman vlasnik, čine se kao savršen recept da bi stasali u vrsnog kuhara.

Kad bi mjerili i poredili dostupnost ovih elemenata u Evropi, Bosna i Hercegovina bi vjerovatno bila na samom dnu ljestvice. Za to postoje mnogi razlozi i oni su svima poznati. Daleko od toga da kod nas nema vrhunskih kuhara, ali put njihovog razvoja u većini slučajeva vodi van granica BiH.

Šta danas možemo uraditi da razvijamo dobre kuhare, konobare, menadžere restorana i kod nas? Još će proći mnogo vremena prije nego srednje škole u BiH ponude uslove i znanja potrebna kuharima u savremenim restoranima.

PrilikaPlus ima za cilj da praktična obuka i sticanje radnog iskustva postanu pristupačniji odraslim osobama i mladima koji se školuju za ova zanimanja. Jedno od naših rješenja je da škole, u partnerstvu sa restoranima, učine dostupnim stvarne proizvodne procese u svrhu obrazovanja.