Ministri obrazovanja iz BiH se susreli sa predsjednikom Švajcarske

Vintertur, 21.06.2016. Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević, ministar prosvjete, nauke, kulture i sporta Hercegovačko – neretvanskog kantona Rašid Hadžović i ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović susreli su se danas sa švajcarskim predsjednikom Johanom N. Šnajder – Amanom na marginama 2. međunarodnog kongresa o stručnoj i profesionalnoj edukaciji i obuci u Vinterturu.

MinistriuCH2

Susret je bio prilika za razmjenu iskustava i ideja za buduće aktivnosti u oblasti razvoja srednjeg stručnog obrazovanja i obuke.

Otvarajući kongres Šnajder – Aman ranije danas je naglasio da stručno obrazovanje i obuka imaju veliki značaj za Vladu Šavjcarske kao i za njega lično kao predsjednika Konfederacije i ministra obrazovanja.

“Tri su glavna razloga”, precizirao je,”stručno obrazovanje obezbjeđuje prihode, daje znanje i stvara poslove”.

U radu kongresa učestvuje preko 450 članova delegacija iz 80 država.

Put i učešće u radu kongresa ministrima iz BiH omogućila je Vlada Švajcarske kroz program PrilikaPlus kojeg provodi Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Tema ovogodišnjeg kongresa je „Od vještina do napretka – razmjena elemenata uspjeha”. Naglasak je na predstavljanju uspješnih primjera različitih obrazovnih sistema širom svijeta, te razmjeni iskustava o ključnim elementima za uspješnu realizaciju srednjeg stručnog obrazovanja i obuke.