Nastavak stručnih obuka za stolare, tapetare i lakirere

U Centru za specijalističke edukacije odraslih u drvnoj industriji i industriji namještaja „Format” u Sarajevu čije osnivanje je pomogao Program „PrilikaPlus”, u toku je obuka za stolara montažera, tapetara i lakirera za trideset nezaposlenih osoba.

Polaznici će do kraja aprila proći kroz proces obuke koji se sastoji od 20 odsto teoretske i 80 odsto praktične nastave razvijene prema DACUM metodologiji. Obuku vode iskusni predavači koji su u okviru prethodnih aktivnosti Programa „PrilikaPlus” kojeg podržava Vlada Švajcarske a implementira Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, prošli kroz pedagoške i andragoške obuke za predavače.

Trener za obuku za lakirera Melčija Mulaosmanović-Kupus kaže da je obuka jedinstvena prilika da se nezaposlene osobe prekvalifikuju za zanimanje koje je izrazito deficitarno na tržištu rada. Pa tako u Bosni i Hercegovini ne postoji nijedna škola za lakirera, a skoro svaka značajnija kompanija u sektoru drvne industrije treba nekoliko dobrih lakirera.

Prema riječima koordinatorice Centra „Format” Narcise Bašić-Gaković, cilj obuke koja je startovala početkom februara, je da polaznike upozna sa svim fazama rada budućeg zanimanja i da ih za tri mjeseca u potpunosti osposobi za rad. Kroz edukaciju zasnovanu na primjenjenim znanjima, steći će vještine koje se traže na tržištu rada i unaprijediti svoje šanse za pronalazak posla.

Na kraju obuke, svi polaznici koji polože završni test dobiće sertifikat strukovnog obrazovanja „PrilikaPlus“, kojeg izdaje „Format” u saradnji sa Privrednom komorom Kantona Sarajevo. Kako navode iz Centra očekuje se da, nakon završetka obuke, koju podržava i Federalni zavod za zapošljavanje, 70% polaznika bude zaposleno u partnerskoj firmi.

Komentariši