Počeo drugi ciklus obuka u projektu „Razvijanje liderstva i vještina u industriji namještaja i prerade drveta“

Banja Luka, 07.09.2016. Drugi ciklus obuka u okviru projektu „Razvijanje liderstva i vještina u industriji namještaja i prerade drveta u Bosni i Hercegovini“ počeo je danas u Banjaluci. Aktivnosti projekta se realizuju uz podršku Vlade Švajcarske u okviru programa PrilikaPlus kojeg provodi Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Obrazovni ciklus se sastoji od četiri višednevna modula koji će se tokom narednih devet mjeseci održati u BiH i završnog koji će se realizovati u junu 2017.  godine u Bilu (Švajcarska).

Tema ovog prvog modula, koji će trajati do 10.09. je – poslovni menadžement i marketing.

Obuku u okviru projekta realizuju stručnjaci Centra za razvoj i saradnju pri Univerzitetu za primjenjene nauke iz Berna (Švajcarska) u saradnji sa Centrom za specijalističku edukaciju „Format“ iz Sarajeva.

LSDTFOTO5

Polaznici obuke dolaze iz srednjeg i višeg menadžmenta u industriji namještaja i obrade drveta,  obrazovnih institucija te konsultatskih preduzeća koja su uključena u edukaciju u ovom sektoru.

Redovni profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, Kasim Tatić očekuje da će tokom ovog obrazovnog ciklusa unaprijediti svoje bogato 30-godišnje iskustvo novim saznanjima u oblasti upravljanja i marketinga u industiji namještaja i obrade drveta.

“Prolazak kroz ove module je veoma dobra prilika da se neka znanja osvježe, steknu nova iskustva, saznaju stvari koje ljudi iz Švajcarske, koji se bave ovim sektorom, prezentiraju na jedan fin način. Odlaskom u  Švajcarsku vidjećemo na licu mjesta kako oni to rade, da bih se u budućnosti eventualno pojavio kao trener i ta svoja znanja prenio narednim generacijama”, kaže Tatić.

Šefica tehničke pripreme u fabrici “Standard” iz Ćuprije (Srbija), Miljana Denić očekuje, između ostalog, da će joj ova obuka pomoći da se suoči sa svakodnevnim izazovima na radnom mjestu.

“Kao osoba zadužena za kontrolu parametara proizvodnje i planiranje proizvodnje od treninga očekujem da poboljšam svoje sposobnosti kada je riječ o planiranju, kao i liderske sposobnosti”, navodi Denić. “Takođe, nadam se i razmjeni iskustva sa ostalim učesnicima, novim kontaktima, očekujem da ću naučiti neke tajne zanata koji će mi olakšati svakodnevni posao.”

Naredni obrazovni modul, u okviru projekta „Razvijanje liderstva i vještina u industriji namještaja i prerade drveta u Bosni i Hercegovini“  održaće se od 19. do 22. oktobra u Sarajevu.