Posjetom preduzećima završen prvi ciklus dodatne obuke srednjoškolskih profesora

Banja Luka, 29.02.2016. Prve dvije grupe polaznika završile su 27.02.2016. dodatnu edukaciju u okviru projekta “Obuka (stručno usavršavanje) profesora i nastavnika praktične nastave srednjih tehničkih škola na Mašinskom fakultetu, Banjaluka” posjetom partnerskim preduzećima.

Tri Best3

Projekat podržava Vlada Švajcarske a provodi Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća (RARS) u okviru programa PrilikaPlus.

Tokom posjete preduzećima Tri Best iz Banjaluke i SIM tehnik iz Kotor Varoši profesori i nastavnici praktične nastave su imali priliku da se, nakon petodnevne teoretske obuke u laboratorijama Mašinskog fakulteta u Banjaluci, upoznaju i sa korišćenjem novih tehnoloških rješenja u proizvodnji.

“Bez stručnog usavršavanja nastavnika i profesora koji rade u školama, nema ni povećanja kvaliteta nastavnog procesa”, precizirao je prilikom posjete preduzeću Tri Best, jedan od učesnika obuke,  direktor Srednjoškolskog centra u Palama, Nedeljko Gazivoda. Takođe, on smatra da svako stručno usavršavanje profesora dovodi do unapređenja kvaliteta nastave i obrazovanja učenika. “Zahvaljujući ovakvim obukama i mi ćemo bolje edukovati učenike i pomoći im da se bolje pripreme za tržište rada i cjeloživotno učenje”, tvrdi Gazivoda.

Govoreći o značaju projekta profesor na Tehničkoj školi u Gradišci, Aleksandar Rapajić ističe njegov krajnji efekat. “Svaki poslodavac traži gotovog majstora a učenicima treba barem šest mjeseci da nauče osnovne vještine koje od njih zahtjevaju poslodavci na konkretnoom radnom mjestu. S ovim znanjem koje smo mi tokom obuke stekli i koje ćemo prenijeti učenicima, taj period će se značajno skratiti”.

sertifikati1

Nakon posjete preduzećima, polaznici su polagali završni test te dobili sertifikate o završenoj obuci.

Obuka, organizovana u 12 grupa, će se realizovati do kraja juna 2016. godine a edukacija se odnosi na sticanje osnova teoretskih i praktičnih znanja iz savremenih tehnologija: „CAD“ projektovanja, „CNC“ programiranja, mehatronike i robotike, zavarivanja, brze izrade prototipa, motora i motornih vozila, hidraulike i pneumatike. Očekuje se da će do kraja realizacije projekta “Obuka (stručno usavršavanje) profesora i nastavnika praktične nastave srednjih tehničkih škola na Mašinskom fakultetu, Banjaluka” u edukaciji učestvovati 154 profesora i nastavnika praktične nastave iz 33 srednje škole iz Republike Srpske.