Predstavnici RARS-a prisustvovali obilježavanju 20. godišnjice švajcarskog programa saradnje u BiH

Sarajevo, 03.06.2016. Direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Marinko Đukić i šef Programa PrilikaPlus Nikola Dragović, prisustvovli su 2. juna 2016. godine u Sarajevu obilježavanju 20 godina švajcarskog programa saradnje u BiH.

Tim povodom Švajcarska ambasada je organizovala panel – diskusiju o temi „Švajcarska – partner BiH u izgradnji mostova između ljudi, društava i kultura“, a prikazan je i dokumentarni film „20 godina švajcarskog programa saradnje u BiH: retrospektiva i budućnost“.

Prema riječima ambasadora Švajcarska nj.e. Hajnriha Maurera ova država je u proteklih 20 godina uložila u BiH, kroz različite projekte, milijardu konvertibilnih maraka.

U toku je izrada nove strategije 2017. – 2020. godina, koja predviđa ulaganje više od 34 miliona KM u slične projekte na godišnjem nivou. Švajcarski program saradnje posebno je aktivan u segmentu obrazovanja i stručnog usavršavanja, kao i u oblasti poljoprivrede i zapošljavanja, naročito mladih ljudi.

Među lokalnim partnerima sa kojima su ostvarili uspješnu saradnju je i Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća koja uz podršku Vlade Švajcarske već šest godina realizuje program PrilikaPlus kojim daje doprinos funkcionalnijem povezivanju obrazovanja i privrede.