Privrednici iz HNK/ Ž pozivaju učenike da se opredijele za nedostajuća zanimanja

Mostar, 29.06.2016. Tim Gospodarske/ Privredne komore Grada Mostara (G/PKM) predstavio je juče u Mostaru rezultate analize urađene u okviru „Projekta unapređenja strukovnog obrazovanja u Hercegovačko-neretvanskom kantonu/ županiji (HNK/Ž) u metalskom i ugostiteljskom sektoru”, koji podržava Vlada Švajcarske kao dio  aktivnosti programa PrilikaPlus.

Sumirajući neke od zaključaka analize, stručnjak za ekonomski razvoj G/PKM Jens Miler je naveo da je na području Hercegovine trenutno slabo interesovanje  učenika za upis u građevinske, turističke i metalurške srednjem škole, a preduzeća upravo imaju potrebu za tom vrstom kvalifikacija.

On je pozvao učenike da se prijave za te vrste profesija, napominjući kako im je i G/PKM sprema pomoći u smislu spajanja sa zainteresovanim preduzećima. Smatra da neophodno podići svijest kod učenika i roditelja te povećati socijalno društveno priznanje tih profesija, javljaju mostarski mediji.

“Smatramo da je za to potrebno da su učenici u kontaktu od početka s preduzećima te da dobijaju simboličnu platu, kao što im je potrebno osigurati i perspektivu u budućnosti, u smislu osiguranog rada nakon završenog školovanja. Takođe, potrebno je raditi na promociji preduzeća u smislu poboljšanja imidža tih profesija, te napraviti neki akcioni plan kako bi se poboljšalo društveno priznanje tih profesija”, ocijenio je Miler. (Foto: Jens Miler)

Prema istraživanjuG/PKM-a koje je završeno u aprilu ove godine, a u kojem su sudjelovala 42 preduzeća (30 iz turističkog i 12 iz metalurškog sektora), u idućoj godini potrebno im je 313 novih radnika.

Ministar privrede u HNK/ Ž-u Željko Laketić napomenuo je ovom prilikom da se intenzivno radi na izmjeni i dopuni postojećih planova i školovanja koji bi doprinijeli usmjeravanju i stvaranju određenog profila kadrova, a koji su potrebni privredi kako bi se poboljšala ekonomska situacija.

Privatni preduzetnici, predstavnici Grand hotela Neum, hotela Mepas te Aluminija d.d. Mostar, govoreći o problemima i nedostatku kadrova, saglasni su da se do kvalifikovane radne snage teško dolazi, te da bi se svijest kod učenika o tim deficitarnim strukama trebala stvarati još u osnovnoj školi.

Oni su takođe apelovali na mlade ljude da se okrenu zanimanjima za kojima postoji interes u privredi.