Program PrilikaPlus na Sajmu zanimanja u Banjaluci

Banja Luka, 21.05.2016. Program PrilikaPlus predstavio je juče u Banjaluci svoje aktivnosti posjetiocima Sajma zanimanja čije održavanje je podržala i Vlada Švajcarske.

Cilj Sajma je bio da se na jednom mjestu učenicima osnovnih škola, između ostalog, predstave i zanimanja koja nude srednje škole i mogućnosti za nastavak školovanja. Učenici devetih razreda i njihovi nastavnici su na najneposredniji način mogli da se upoznaju sa ponuđenim zanimanjima i značajem realizacije prakse na radnom mjestu u srednjim stručnim školama. Od poslodavaca su čuli koja im radna snaga nedostaje i imali su priliku da saznaju kakva je trenutna situacija na tršištu rada, odnosno za kojim zanimanjima postoji tražnja.
Direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća (RARS) Marinko Đukić rekao je na svečanom otvaranju da je Sajam sjajna prilika da se skrati put od završetka srednjoškolskog obrazovanja do zaposlenja. On je naglasio da bi srednjoškolski sistem trebalo da obrazuje radnu snagu koja može odmah da odgovori potrebama poslodavaca.

Na Sajmu su učenici i profesori srednih škola predstavili 13 zanimanja a svoje štandove su imali i Ministarstvo prosvjete i kulture, Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, i Zavod za zapošljavanje.

Organizatori Sajma su Ministarstvo prosvjete i kulture u Vladi RS, RARS i Unija udruženja poslodavaca RS.

FOTOSAJAM1BL0516

FOTOSAJAMBL20516

FOTOBLSAJAM10516