PROGRAM: PrilikaPlus podržava razvoj sektora obrazovanja odraslih u Bosni i Hercegovini

Studenti i đaci moraju biti svjesni da njihova edukacija traje cijeli život ukoliko žele da ostvaruju dobre rezultate. To je prije svega uslovljeno intenzivnim tehnološkim razvojem proizvodnog procesa i sredstava za proizvodnju, ali i konkurentskim okruženjem i sve većim zahtjevima tržišta. Poslodavci moraju razumjeti poslovne procese i odnose u proizvodnji, te strateški dugoročno ulagati u razvoj ljudskih resursa i kontinuiranu edukaciju.

Kako ponuda kvalitetnih kadrova u Bosni i Hercegovini može zadovoljiti postojeće i dolazeće potrebe preduzeća?

Cilj svakako treba biti razvoj programa obuke za odrasle, izvan sistema formalnog školovanja, koji će biti cijenjeni od strane poslodavaca i koji će osigurati potrebna znanja i vještine.

PrilikaPlus je program koji nastoji implementirati sljedeće rješenje u BiH: izgraditi sistem kako bi radnici dobili dodatnu šansu da razviju profesionalne kompetencije i povećaju svoju zapošljivost, a poslodavci efikasno mogli ulagati u zaposlenike i tako doprinijeti konkurentnosti poslovanja.

PrilikaPlus uvodi obrazovni standard koji već dugo funkcioniše u zemljama u regiji: priprema modularnih programa obuke u potpunosti mora biti bazirana na profilu radnog mjesta u postojećim proizvodnim procesima, savremenim zahtjevima za znajima, vještinama, i potrebama kad je u pitanju korištenje profesionalne opreme.

Tokom 2011. godine PrilikaPlus uspostavila je strateška partnerstva i izradila plan razvoja kapaciteta za pružanje obuke u 6 sektora. Ovo je lista partnera i zajedničkih projekata.

Partneri

Projekti

Komentariši