Projekat COTON širi aktivnosti na područiju Semberije

Bijeljina, 02.11.2015. Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, te načelnici opština Lopare Rado Savić i Ugljevik Vasilije Perić, potpisali su danas u Bijeljini Memorandum o saradnji u okviru projekta COTON.

coton-700x445

Tokom ove faze projekta, koja traje pet mjeseci, biće napravljena analiza stanja i potreba u regiji, a nakon nje se očekuje nastavak aktivnosti na približavanju obrazovanja i privrede u cilju realizacije učeničke prakse.
Projekat COTON se realizuje u okviru aktivnosti Programa PrilikaPlus kojeg podržava Vlada Švajcarske, a provodi Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća (RARS).

Krajnji ishod implementacije projekta COTON je da će, između ostalog, biti procjenjeni kapaciteti strukovnih škola i upoređeni sa potrebama malih i srednjih preduzeća. Takođe, biće izrađeni detaljni planovi implementacije strukovne obuke odraslih i identifikovana preduzeća koja su spremna da potpišu ugovore sa školama.

Na potrebu boljeg uvezivanja sistema obrazovanja i privrede ukazali su i prisutni načelnici lokalnih zajednica.

Gradonačelnik Mićić je naveo primjer da Grad Bijeljina ima tri velika i izvozno orijentisana drvna prerađivača, ali u gradu nema prilike za školovanje kadrova za drvoprerađivačku industriju, dok prema riječima načelnika Lopara u ovoj opštini nije bilo interesovanja za školovanje tekstilnih radnika, iako u Loparama vrlo uspješno radi fabrika tekstila.