Rezultati COTON analize u Istočnom Sarajevu

Istočno Sarajevo, 14.03.2016. Više od pola preduzeća u regiji Istočnog Sarajeva imalo je problema sa nalaženjem radne snage za svoje poslovanje, navodi se u rezultatima ankete koju je u okviru projekta COTON realizovala Gradska razvojna agencija Istočno Sarajevo tokom prethodna dva mjeseca.  

Projekat COTON je dio aktivnosti programa PrilikaPlus, kojeg podržava Vlada Švajcarske a provodi Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Od 42 preduzeća obuhvaćena anketom, samo njih 4 trenutno prima učenike na praktičnu nastavu, dok je 21 preduzeće izrazilo spremnost da otvori svoja vrata učenicima srednjih stručnih škola. Kao glavni razlog za ovako nizak nivo učešća u realizaciji praktične nastave, privrednici su naveli nedostatak odgovarajućeg smjera u srednjim stručnim školama, nedovoljnu komunikaciju sa školama kao i slabo interesovanje od strane škola.

Anketa koja je realizovana među srednjim školama i privrednicima sarajevsko-romanijske regije je pokazala da samo osam odsto tamošnjih srednjoškolaca pohađa stručna zanimanja. Od devet srednjoškolskih centara šest praktičnu nastavu obavlja isključivo u školskim učionicama, dok tri škole u realizaciji praktične nastave sarađuju sa preduzećima.

Partnerske organizacije u realizaciji projekta COTON  su: Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća iz Doboja, Privredna komora Unsko-sanskog kantona iz Bihaća, Odsjek za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije u Gradu Bijeljina, Odjeljenje za javne nabavke, razvoj i međunarodnu saradnju u Opštini Zvornik, Razvojna agencija Istočno Sarajevo (RAIS) i Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća iz Trebinja.

Partner koordinator je Agencija za ekonomski razvoj Grada Prijedora  – PREDA-PD.