Semberski privrednici: Manjak iskusne radne snage jedan od osnovnih problema

Bijeljina, 18.03.2016. Manjak kvalifikovane i iskusne radne snage je jedan od osnovnih problema u poslovanju za većinu preduzeća na područiju Grada Bijeljine te opština Ugljevik i Lopare, navodi se u zaključku ankete koju je u okviru projekta COTON među semberskim privrednicima sproveo Odsjek za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije Gradske uprave Grada Bijeljina.

Većina anketiranih, njih skoro 70 odsto, je istaklo da novoprimljeni radnici moraju proći kroz dodatne obuke kako bi se osposobili za samostalan i produktivan rad te da kvalifikacije koje dobijaju tokom redovnog školovanja često nisu dovoljne.

Anketa, čiji su rezultati predstavljeni danas u Bijeljini, je pokazala da od 54 anketirana preduzeća, njih 17 redovno prima učenike na praksu dok su 33 preduzeća izrazila spremnost da sarađuju sa školama u procesu realizacije prakse na radnom mjestu za učenike srednjih stručnih škola.

Kao jedan od značajnih faktora koji ograničava realizaciju praktične nastave u preduzećima, privrednici su naveli pitanje zaštite na radu i poštovanja svih bezbjednosnih mjera.

Govoreći o nastavku realizacije projekta COTON, voditelj programa PrilikaPlus, Nikola Dragović je najavio sljedeće korake u saradnji sa srednjim stručnom školama i privredom. “Na osnovu rezultat analize vidjećemo koje škole imaju kapaciteta da uz odgovarajuće izmjene i dopune plana i programa praktične nastave izađu u susret zahtjevima privrednika ovog kraja uz mogućnost realizacije praktične nastave u lokalnim preduzećima”, naveo je Dragović te dodao da se sve aktivnosti odvijaju u saradnji sa nadležnim ministarstvima i Republičkim pedagoškim zavodom.

Tokom današnje prezentacije, predstavnici gradske uprave su podržali aktivnosti programa PrilikaPlus i  projekta COTON. “PrilikaPlus je upalila alarm kada je u pitanju obrazovanje deficitarnih kadrova u privredi”, precizirao je   načelnik Odsjeka za obrazovanje u Gradskoj upravi Grada Bijeljina Dragorad Vasić. Grad Bijeljina će od početka naredne školske godine stipendirati dio učenika koji se odluče za nedostajuća zanimanja, najavljeno je danas.

Projekat COTON podržava Vlada Švajcarske, a realizuje se u okviru aktivnosti programa PrilikaPlus kojeg implementira Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća