Školovati kadrove za posao, ne za biro

Mostar, 23.08.2016. Ministar prosvjete Hercegovačko – neretvanskog kantona/ županije (HNK/Ž) Rašid Hadžović pozvao je buduće srednjoškolce da pri izboru zanimanja i upisu u srednje škole vode računa o mogućnosti zaposlenja nakon završenog školovanja. (Foto: www.vlada-hnz-k.ba)

fotoMostar230816“Odabir srednje škole predstavlja i prvi korak prema budućem zanimanju zato je jako važno da se ne pogriješi u tom izboru. Vrijeme je da počnemo školovati kadrove koji će po završetku obrazovanja imati siguran posao”, naveo je Hadžović na jučerašnjoj konferenciji za štampu u Mostaru, sazvanoj uoči trećeg upisnog roka za srednje škole.

„Ostvarili smo kontakte sa švajcarskim partnerima koji su vrlo zainteresovani da nam pomognu da ovdje napravimo švajcarski sistem obrazovanja prilagođen našim uslovima. Radićemo i na izradi nove upisne politike čija će svrha biti da školujemo kadrove za privredu, a ne za biro“, istaknuo je Hadžović.

Popraviti imidž strukovnih škola

Govoreći o upisima u srednje škole za školsku 2016/ 2017. godinu kazao je da će se ovaj proces obavljati kao i prethodnih godina, dok je već za sljedeću godinu najavio značajne promjene, odnosno usklađivanje broja upisanih učenika u pojedine škole s realnim potrebama tržišta rada prema strategiji koja se radi u saradnji s Gospodarskom/ privrednom komorom Grada Mostara (GPKM).

Stručni konsutant u GPKM, Jens Miler insistira da je neophodno raditi na kvalitetu i imidžu strukovnih škola.

„Moramo unaprijediti vještine profesora u našim školama i moramo stvoriti pozitivnu atmosferu kako bismo motivisali učenike da upisuje stručne škole. Naš je zadatak podići ugled zanatskih škola kako bi se što više djece upisivalo u njih“, dodao je Miler.

Ministar privrede HNK/Ž Željko Laketić pozdravio je ovakav pristup i iskazao spremnost Ministarstva da se u skladu sa svojim nadležnostima takođe aktivno uključi u ove procese.

Metalski sektor u HNK/Ž traži 400 radnika

Prema riječima Denisa Delića iz kompanije SIK Mostar, koja se bavi obradom metala, u ovom trenutku samo u HNK/Ž-u traži se 400 radnika u metalskom sektoru.

U navedenom preduzeću otvoren je stalni konkurs za poslove zavarivača i bravara, ali kompanija ne uspijeva pronaći dovoljan broj radnika, iako nudi vlastiti program školovanja i prekvalifikacije.

“Trenutno smo uspjeli popuniti prvu smjenu, dok je popunjenost u drugoj smjeni jedva 30 odsto. Mislim da vam to sve govori. Roditelji možda ne žele da njihova djeca budu varioci ili bravari, ali iz mog iskustva mogu vam reći da je većina dobrih inženjera i direktora počela na taj način – poručio je Delić.

Slična situacija je i u građevinskom sektoru, gdje se traže tesari i armirači, te konobari, spremačice, higijeničarke u turističkom sektoru, rekli su predstavnici preduzeća Hering i Garden City Hotela Konjic.

Inače, stručni tim Gospodarske/ Privredene komore Grada Mostara je, u okviru programa PrilikaPlus kojeg podržava Vlada Švajcarske a provodi Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, realizovao od oktobra prošle do aprila ove godine „Projekat unapređenja strukovnog obrazovanja u Hercegovačko-neretvanskom kantonu/ županiji (HNK/Ž) u metalskom i ugostiteljskom sektoru”. Aktivnosti su podrazumijevale prikupljanje i analizu informacija o potrebnim kvalifikacijama i vještinama radne snage, kao i o potrebama za zapošljavanje a sve u cilju uspostavljanje sistemskih veza među akterima na tržištu rada.