Stolarija i građevinarstvo

U proteklih petnaest godina značajna sredstva su uložena u obnovu stambene infrastrukture u BiH. Uticaj ulaganja i obnove stambene infrastrukture na građevinski sektor za rezultat je imao stvaranje značajnih proizvodnih kapaciteta u sektoru završnih radova u građevinarstvu.

Iako je obim građevinskih radova zadnjih godina u BiH u konstantnom opadanju, istovremeno postoji i kontinuirana potreba za građevinskim radnicima iz BiH. Tako je od ukupnog broja građevinskih radnika iz BiH 60% radilo u zemljama EU, dok je ostatak radio u afričkim i azijskim zemljama.

Građevinski sektor u BiH je sektor sa tradicionalno niskim stepenom stručnosti i kompetencija radne snage. Posljedice toga su niske novčane naknade koje rezultiraju niskim životnim standardom, nesigurnim poslovima često u domenu sive ekonomije itd. Građevinske kompanije u BiH odlikuje visoki stepen manualnog rada i ograničeni kapaciteti što se odražava na nerazvijenost samog sektora.

Jedina prilika za unaprijeđenje građevinskog sektora u BiH leži u razvoju vještina i kompetencija zaposlenih u ovom sektoru koji će omogućiti poslodavcima uvođenje novih tehnologija i unaprijeđenje kvalitete proizvoda i usluga.To je moguće ostvariti samo ukoliko postoje inicijative za razvoj potražnjom vođenih programa obuke koji će poslodavcima omogućiti dobijanje kompetentne i stručne radne snage, a (ne)zaposlenima priliku za zaposlenje.