Svečano otvorena kuhinja u Srednjoj mješovitoj školi Konjic

Svečano otvaranje školske kuhinje unutar Srednje škole Konjic upriličeno je prošle sedmice u okviru četvrtog Festivala hrane Food Fest Konjic 2013.
Prisutnima se između ostalih obratila i ambasadorica Norveške, Anne Vibeke Lilloe, koja je zajedno sa pomočnikom načelnika općine Konjic, Vahidom Alibegovićem, i direktorom firme ToFi Sarajevo Elvirom Toholjom, presijecanjem vrpce, predala na upotrebu školsku kuhinju.

Nova kuhinja koju je škola dobila je opremljena po najsavremenijim standardima uz najkvalitetniju opremu posredstvom firme ToFi Sarajevo, a finansijska sredstva za rekonstrukciju kuhinje i nabavku opreme su omogućili Ambasada Kraljevine Norveške u BiH, norveške općine Sund i VNR, Općina Konjic, ToFi Sarajevo i Švicarska agencija za razvoj i suradnju SDC. Osnovni zajednički cilj otvaranja kuhinje je omogućiti prije svega kvalitetno praktično i stručno usavršavanje sadašnjih i budućih generacija ne samo ove škole, već i polaznika GastroID centra za edukaciju u gastronomiji, te smatramo da je to najkraći put do adekvatnog osposobljavanja kadra i prevazilaženja poteškoća poslodavaca u industriji gastronomije i turizma, rekao je Elvir Toholj direktor firme ToFi Sarajevo i vođa centra za edukaciju GastroID.

Spajanje formalnog i neformalnog obrazovanja

Praktična obuka i sticanje radnog iskustva, za većinu mladih koji se školuju za zanimanja iz oblasti gastronomije nije adekvatna, prvenstveno iz razloga što stručne škole nemaju adekvatne uslove za odvijanje praktične nastave. Obzirom da ponuda i potražnja za kvalitetnim kadrovima u Bosni i Hercegovini u ovom području ima perspektivu, adekvatno rješenje ovom problemu donijela je Prilika Plus Program. Prilika Plus je razvila programe obuke za mlade i odrasle u i izvan sustava formalnog školovanja, koji su cijenjeni od strane poslodavaca te koji će osigurati potrebna znanja i vještine za polaznike u različitim sektorima. Tokom 2011. i 2012. godine uspostavljena su strateška partnerstva između Prilika Plus programa i privatnog sektora, te je izrađen plan razvoja kapaciteta za pružanje adekvatnih obuka kroz centre u 6 oblasti privrede. Jedan od obuhvaćenih sektora jeste gastronomija koju u ovom slučaju predstavlja centar za edukaciju GastroID. U sklopu centra GastroID će pored ostalih zanimanja (konobar, recepcioner, barmen, sobarica, manager hotela, manager restorana) biti omogućena adekvatna praktična nastava za zanimanja kuhara i slastičara i to u sklopu dvije savremene profesionalne kuhinje u Sarajevu i Konjicu. Centar za obuku mladih i odraslih u gastronomiji GastroID je osnovan krajem 2012. godine, pod vodstvom kompanije ToFi, a podržan je od strane programa PrilikaPlus koji finansira Švicarska agencija za razvoj i saradnju (SDC).

Kompanija koja je prepoznala značaj praktičnih obuka u sektoru Gastronomije – ToFi d.o.o.

Direktor kompanije ToFi, Elvir Toholj, podijelio je s nama: „Velika nam je čast i zadovoljstvo biti dio ovog projekta, ali ujedno i obaveza da opravdamo veliko povjerenje naših partnera i korisnika naših programa, izuzetno smo ponosni zbog otvorenja kuhinje u Konjicu, posebno zbog činjenice da je to jedna od dvije kuhinje koje će u okviru GastroID centra biti namjenjene obukama i izgradnji praktičnih vještina mladih i odraslih na području cijele Bosne i Hercegovine.“. Izjavio je i da je vizija cijelog projekta, Bosnu i Hercegovinu predstaviti kao privlačnu turističku destinaciju kroz akcentiranje na gastronomsku ponudu uzimajući u obzir bosansko-hercegovačku tradiciju prožetu sa modernim nijansama.

Iz ugla sektora obrazovanja

Ovaj događaj je ujedno i najava saradnje privatnog sektora i formalnog obrazovanja, koji ima za cilj da se na adekvatan način, u što kraćem roku, odgovori potrebama tržišta rada. Direktor Srednje škole Konjic, Zahid Borić, je na otvorenju kuhinje pozdravio i zahvalio se za izuzetan angažman svih koji su omogućili da se ovaj projekat finalizira. „Uz zajedničke snage napravili smo odličnu kuhinju koja će omogućiti da djeca i odrasli steknu što bolje vještine, da se osposobe kako bi zajednički odgovorili zahtjevima tržišta.“, rekao je direktor Borić. Istakao je da se raduje što će u budućnosti nastaviti suradnju sa kompanijom ToFi i da mu je želja da ova kuhinja postane prepoznatljiva ne samo lokalno već i u regiji. „Centar za edukaciju GastroID će aktivno i intenzivno učestovati u obrazovanju učenika, što će probuditi optimizam u našem društvu i dati priliku ambicioznim mladim osobama.“, rekao je Borić.

Poznato je da je ovaj sektor uvjetovan promjenama i intenzivnim tehnološkim razvojem proizvodnog procesa i konkurentnim okruženjem, ovo dovodi do toga da gosti sa sve većim zahtjevima pažljivo biraju restorane i jelovnike, što zahtjeva sve veći broj vrhunskih kuhara. Odlična vijest je da će učenici i odrasli, uz pomoć kompanije ToFi i programa PrilikaPlus, imati priliku da postanu vrhunski kulinarski stručnjaci čiji će se rezultati, sigurni smo, uskoro i vidjeti.

 

Komentariši