Pomoći školama da opreme kabinete za praktičnu nastavu

Nedostatak komunikacije i saradnje između srednjih stručnih škola i privrede je jedna od značajnih prepreka u realizaciji praktične nastave na radnom mjestu učenika srednjih škola u dobojskom region.

Ovo je jedan je od zaključaka sa sastanka održanog 28.04.2015. godine u Tesliću na temu “Mogućnosti učešća preduzeća u procesu provođenja praktične nastave” koji je organizovala Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća (RARS) u okviru aktivnosti programa PrilikaPlus.

Učesnici su zaključili da se i nakon godinu dana u školama koje su bile zahvaćene poplavom osjete posljedice ove katastrofe te da bi bilo neophodno pomoći, između ostalog, i u opremanju kabineta za izvođenje praktične nastave.

Direktor RARS-a Marinko Đukića je podsjetio, uoči početka sastanka, da su aktivnosti programa PrilikaPlus usmjerene na povezivanje privrede i školstva. “Osnovni smisao programa je kako da približimo učenike srednjih stručnih škola odgovarajućim radnim mjestima u realnom sektoru”, precizirao je Đukić.

Pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva u Vladi RS Zoran Savić je naglasio da resorno Ministarstvo podržava realizaciju programa PrilikaPlus. “Cilj je da preduzetnici i privreda shvate da će praktičnom nastavom i omogućavanjem da se mladi ljudi obuče i steknu vještine u proizvodnji, dosta pomoći svojoj proizvodnji i našoj zajednici”, navodi.

“Današnji sastanak je jedan u nizu regionalnih sastanaka na kojima upoznajemo jedinice lokalne samouprave, srednje stručne škole i zainteresovana preduzeća o konkretnim mogućnostima na realizaciji programa uvođenja praktične nastave u preduzećima”, pojasnio je rukovodilac programa PrilikaPlus, Nikola Dragović.

On je skrenuo pažnju da je do realizacije programa došlo na inicijativu preduzeća koja su bezuspješno pokušavala da dođu do radnika određenih zanimanja i na činjenicu da u našoj ekonomiji postoji velika razlika između kadrova koje nudi obrazovni sistem i realnih potreba privrede.

Današnji sastanak je organizovan za predstavnike opština Doboj, Teslić, Brod, Petrovo, Modriča, Šamac i Derventa, direktore srednjih stručnih škola te predstavnike privrede iz ovog kraja.