Upis u banjalučke srednje škole: Slab odziv za trogodišnja zanimanja

Banjaluka, 26.04.2016. Među budućim učenicima srednjih škola i dalje vlada veoma slabo interesovanje za upis u trogodišnja stručna zanimanja.

Prema riječima direktora Građevinske škole u Banjaluci LJubana Bajića i ove školske godine je loš odziv budućih građevinaca za trogodišnja zanimanja.
“Svake godine pokušavamo da upišemo zanatska odjeljenja, ali ne uspijevamo jer djeca ne žele da upišu trogodišnje zanate. I ove školske godine smo pokušali upisati jedno odjeljenje zidara, ali smo imali samo jednog zainteresovanog učenika”, naveo je Bajić za banjalučku štampu.

I pored slabog interesa za trogodišnja zanimanja u ovoj školi će pokušati da u narednu školsku godinu upišu jedan kombinovani razred za deficitarna zanimanja – armirač, betonirac i zidar.

U Tehničkoj školi planiraju upis 442 učenika u 17 odjeljenja. Predlažu uvođenje tri nova smjera u trogodišnjem stručnom obrazovanju, i to: časovničar, zlatar i optičar.

U Ugostiteljsko-trgovinsko-turističkoj školi najavljuju upis deset odjeljanja sa po 26 učenika, od čega četiri za zanimanja trogodišnjeg nivoa.
“Planiramo upis po dva odjeljenja trgovačkih, kulinarskih i ugostiteljskih tehničara, po jedan kuvara, konobara, poslastičara i novog smjera barmen”, pojasnio je direktor ove škole Boris Spasojević.

Nadležni u Školi učenika u privredi kažu da su planirali upis dva odjeljenja četvorogodišnjih zanimanja i tri odjeljenja trogodišnjih  i to jedno autolektričara i električara mehaničara te dva odjeljenja električara.

Srednje škole su svoje planove za upis u školsku 2016./ 2017. dostavile na razmatranje Ministarstvu prosvjete i kulture u Vladi RS.

Prijedlog upisa đaka u narednu školsku godinu, ukupno*:

Gimnazija …. 280
Građevinska škola ….. 130
Poljoprivredna škola …… 234
Ugostiteljsko-trgovinsko-turistička škola …… 260
Tehnološka škola ….. 216
Medicinska škola …… 224
Medicinska škola …… 240
Tehnička škola …… 442
Elektrotehnička škola “Nikola Tesla” …… 224
Škola učenika u privredi ….. 168

*) izvor: “Glas Srpske”.