Uspješno završeno provođenje projekta obuke srednjoškolskih profesora

Banja Luka, 12.07.2016. Podjelom zahvalnica i kompleta priručnika partnerima, danas su u Banjaluci završene aktivnosti projekta  “Obuka profesora i nastavnika praktične nastave srednjih tehničkih škola na Mašinskom fakultetu, Banja Luka”, koji je, zahvaljujući podršci Vlade Švajcarske realizovan u okviru programa PrilikaPlus kojeg provodi Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća (RARS).  

FOTO120716_2

Tokom  sedam mjeseci provođenja projekta, od decembra prošle godine, više od 150 profesora i nastavnika praktične nastave iz 33 srednje stručne škole završilo je  u organizaciji Mašinskog fakulteta u Banjaluci obuku iz savremenih tehnoloških oblasti: CAD projektovanja, CNC programiranja, mehatronike i robotike, zavarivanja, brze izrade prototipa, motora i motornih vozila, hidraulike i pneumatike.

Govoreći o efektima projekta, ministar prosvete i kulture u Vladi Republike Srpske, Dane Malešević izrazio je svoje uvjerenje da samo projekti u koje je uključeno više zainteresovanih strana koje streme ka istom cilju, mogu da uspije.

“Zajednički – škole, Ministarstvo, RARS, preduzeća, Fakultet, Republički pedagoški zavod, svi su došli do toga da se projekat obuke profesora iz srednjih mašinskih škola može uspješno završiti samo kada se uključi više korisnika, kao i preduzeća koja su zainteresovana da dobiju kvalitetne radnike. Realizacija projekta ne bi bila moguća ni bez saradnje sa Republičkom agencijom za razvoj malih i srednjih preduzeća i Vladom Švajcarske koja je kroz program PrilikaPlus, finansirala kompletan projekat”.

“U svakom slučaju, ovaj projekat je za svaku pohvalu i može da posluži kao primjer za mnoge druge struke, saradnju u drugim oblastima  i nadam se da ćemo ići u tom pravcu”, zaključio je Malešević.

Rukovodilac odjeljenja za projektno planiranje i sprovođenje projekata u RARS-u, Mićo Stanojević je precizirao da je cilj projekta uspostaviti sistem cjeloživotnog učenja nastavnika u oblastima savremenih tehnologija, kako bi se obezbijedilo poboljšanje praktične nastave, a time i olakšalo zapošljavanje mladih ljudi.

“Poseban rezulat je da su maksimalno uključena i preduzeća koja su vrlo zaintresovana da se pridruže i organizovanju praktične nastave jer to je njihova mogućnost da prepoznaju i identifikuju kvalitetne buduće radnike”, rekao je Stanojević.

Mašinski fakultet u Banjaluci obezbijedio je i uložio u projekat: prostor, opremu i kadrove za izvođenje obuka, te administrativnu i tehničku podršku projektu.

Osim predavanja, za polaznike je, u saradnji sa Republičkim pedagoškim zavodom RS, izrađena odgovarajuća stručna literatura koju će moći koristiti i u nastavnom procesu redovnog školovanja srednjoškolaca kao zvanično odobreno pomoćno sredstvo (priručnik) za izvođenje nastave.

Dugoročno, projekat unapređuje kvalitet nastave i nastavnog kadra i na taj način pozitivno utiče na kvalitet obrazovanja srednjoškolske omladine i podiže njihov nivo konkurentnosti na tržištu radne snage.