Više od 6,5 miliona maraka za podršku zapošljavanju u Kantonu Sarajevo

Sarajevo, 10.06.2016. Javna ustanova Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo obezbijedila je više od 6,5 miliona konvertibilnih maraka za Program mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u ovom kantonu za 2016. godinu.

logoKS

Javni pozivi raspisani ove sedmice odnose se na Program javnih radova, Program obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije nezaposlenih osoba za poznatog poslodavca, Program sufinansiranja zapošljavanja pripravnika VSS, VŠS, SSS i KV stručne spreme i Program sufinansiranja zapošljavanja pripravnika VSS, VŠS, SSS i KV stručne spreme po Javnom pozivu od 16.11.2015.godine.

Osim navedenih istovremeno su objavljena i tri Javna poziva za mjere koje predstavljaju novosti u radu Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo: Program sufinansiranja zapošljavanja 20 dobitnika Zlatne značke u institucijama koje se bave nastavnim i naučnoistraživačkim djelatnostima, Programu sufinansiranja zapošljavanja „ Partnerstvom do novih radnih mjesta“, te Programu sufinansiranja zapošljavanja “100+”.

Program „Partnerstvom do novih radnih mjesta“ je nova mjera kojom se otvara mogućnost udruživanja finansijskih sredstava sa zainteresiranim poslovnim partnerom, a u svrhu zapošljavanja nezaposlenih osoba na neodređeno vrijeme.

Prema podacima Službe za zapošljavanje u Kantonu Sarajevo je 69.057 nezaposlenih osoba, što je za 2010 osoba ili 2,83 odsto manje u odnosu na juni prošle godine.

Javni pozivi za pojedinačne mjere iz Programa mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u Kantonu Sarajevo u 2016. godini objavljeni u Dnevnom Avazu (06.06.2016) i Oslobođenju (07.06.2016.).

Više informacija ovdje.