Zaposleno 65 osoba nakon završene petomjesečne obuke

Nakon uspješno zavrsene teorijske i praktične neformalne obuke ovladavanja savremenim metodama proizvodnje obuće u Centru za edukaciju kadrova u obućarstvu Sanino, svih 65 polaznika obuke je zaposleno.

Centar za edukaciju kadrova u obućarstvu Sanino otvoren je u Prnjavoru sredinom ove godine uz podršku Programa PrilikaPlus, kojeg provodi Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, a finansira Švajcarska organizacija za razvoj SDC, koji ima za cilj napraviti značajan uticaj na tržište rada za mlade u BiH, osiguravajući im nove prilike za razvoj vještina potrebnih za zapošljavanje.

Centar Sanino raspolaže moderno opremljenim kapacitetima za izvođenje obuke u industrijskoj proizvodnji obuće, a bavi se neformalnom obukom zainteresovanih kandidata koji žele ovladati savremenim metodama proizvodnje obuće. Prvi krug obuke je izvršen u tri deficitarna zanimanja u oblasti obućarstva: šivač i iskrajač gornjih dijelova obuće, te obrađivač donjih dijelova obuće. Grupu je činilo 65 polaznika (33 šivača i 22 iskrajača gornjih, te 10 obrađivača donjih dijelova obuće) i svi kandidati su uspješno prošli petomjesečnu obuku. Rukovodilac obuke ing. Sanja Pazurević naglašava veliko interesovanje i zalaganje polaznika trening centra da ovladaju vještinama potrebnim za obavljanje navedenih zanimanja.

Završenom obukom, koja je trajala od 3.5. do 31.10.2013. godine, za relativno kratko vrijeme polaznici su stekli sva potrebna teoretska i praktična znanja potrebna za samostalno izvođenje poslova u obućarstvu. Svi polaznici od kojih su dvije trećine žene su odmah dobili posao u pogonima Sanina u Prnjavoru i Derventi.

Trening centar u novembru 2013. godine ponovo prima prijave za obuku polaznika koja će početi u decembru 2013. godine, te i vi možete kroz ovu obuku ovladati novim vještinama i znanjima, time i povećati svoje šanse za zapošljavanjem.

Više informacija o centru i programima obukama možete dobiti ovdje.